Italija – viena iš nedaugelio pasaulio šalių, kuri taip saugo ir puoselėja savo gastronominę kultūrą. Šioje šalyje tėvų pradėtą darbą tęsia vaikai, o baigia jų vaikai. Tai puikiausiai iliustruoja balzaminio acto gamyba.
tai vertingiausia maistinio acto rūšis. Nuo kitų acto rūšių skiriasi tamsiai ruda spalva ir specifiniu saldžiarūgščiu skoniu bei kvapu. Balzaminis actas laikomas delikatesu ir vertinamas gurmanų.
Kada actas yra daugiau nei šiaip actas? Tada, kai jis yra balzamiko actas iš Modenos… Tai tradicinis kvapnus actas, naudojamas italų virtuvėje. Jis nepakeičiamas tiek profesionaliam virėjui, tiek gaminančiam namuose mėgėjui, tiek ir gurmanui. Pagal išlaikymą bei amžių (kuo actas brandesnis, tuo jis tirštesnis ir turi subtilesnį skonį bei aromatą), Lietuvoje galima įsigyti įvairaus brandumo actų. Balzamiko acto vartojimo galimybės yra labai plačios, bet reikėtų prisilaikyti tam tikrų taisyklių.
Populiariausias naudojimo būdas: iš balzaminio acto, alyvuogių aliejaus, druskos bei pipirų gaminamas užpilas salotoms. Italijos Modenos regione garsus patiekalas – jautiena su balzaminio acto padažu.
Sudedamosios dalys: vynuogių actas*, koncentruota vynuogių misa*, virta vynuogių misa*. * – iš ekologinių ūkių (sertifikato nr. žr. ant pakuotės).
Vartojimas: salotoms, daržovių patiekalams, keptai mėsai ir žuviai, desertams.
100 g yra: energinės vertės 538 kJ/ 127 kcal, riebalų 0 g, angliavandenių 30,1 g, iš kurių cukraus 29,3 g, skaidulinių medžiagų 0,5 g, baltymų 1,3 g, druskos <0,07 g.
Laikyti sandariai užsuktą sausoje, vėsioje vietoje.
Partijos nr.: žr. ant pakuotės
Stiprumas 6 proc.
Gamintojas: Rapunzel Naturkost AG, D-87764, Legau, Vokietija.
Kilmės šalis: Italija.